OPIS Sos waniliowy doskonale komponuje się ze strudlem jabłkowym, lodami i świeżymi owocami. Do przygotowania sosu uprzednio przygotuj: 400 ml napoju roślinnego lub MLEKA oraz 2 łyżki cukru trzcinowego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszaj 5 łyżek napoju roślinnego/mleka z 1 torebką proszku na gładką masę. Pozostały płyn zagotuj z 2 łyżkami cukru trzcinowego. Dodaj wymieszany proszek i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przed podaniem ubij trzepaczką (zapobiegnie to tworzeniu się kożucha). Porada: Aby uzyskać bardziej sztywną konsystencję, użyj mniej płynu. Konsystencja może się znacznie różnić w przypadku stosowania niektórych napojów roślinnych (np. napojów ryżowych) Sos waniliowy można jeść na zimno lub na ciepło.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g proszku Wartość energetyczna: 1483 kJ/354 kcal Tłuszcz: <0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g Węglowodany: 86 g w tym cukry: <0,5 g Błonnik: 0,7 g Białko: 0,5 g Sól: 1,3 g
INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać ORZECHY, SELER, GORCZYCĘ, SOJĘ, łubin
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed ciepłem.