OPIS Aquafaba to naturalny wyciąg z ciecierzycy, który idealnie sprawdzi się w kuchni wegańskiej oraz diecie bezjajecznej. Doskonale zastąpi białka jaj w deserach, kremach, biszkoptach, plackach oraz naleśnikach. Może być wykorzystywana również jako baza wegańskiego majonezu. 30 g rozpuszczalnej aquafaby z 450 ml wody zastępuje 15 białek jaj.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do 10 g aquafaby dodać 150 ml przegotowanej wody o temperaturze 15-25 stopni Celsjusza. Wymieszać, przykryć i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie produkt jest gotowy do użycia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g Wartość energetyczna: 1488 kJ/350 kcal Tłuszcz: 0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 65 g w tym cukry: 0 g Białko: 21 g Sól: 0,7 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.