OPIS Pożywne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Wysoka zawartość: żelaza, magnezu.
Gotowa do spożycia: - Dodaj do jogurtu, MLEKA lub napoju roślinnego - Dodaj do naleśników, ciasta oraz innych dań - Możesz również chrupać prosto z paczki
Placki 1. Rozgnieć obranego banana widelcem w misce. 2. Dodaj 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 70 g gęstego jogurtu greckiego, 2 żółtka, 2 łyżki mąki. Wymieszaj całość i dodaj 35 g chrupiącej gryki. 3. Ubij w osobnej misce 2 białka, szczyptę soli i dodaj delikatnie do przygotowanej masy. 4. Usmaż na patelni z obu stron.
Co dobrego w chrupiącej gryce? magnez - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. żelazo - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Powyższe efekty zdrowotne można osiągnąć spożywając co najmniej 32 g produktu dziennie. Znaczenie ma także zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 1677 kJ/396 kcal Tłuszcz: 3,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g Węglowodany: 82 g w tym cukry: 21 g Błonnik: 2,5 g Białko: 7,0 g Sól: 0,04 g żelazo: 6,6 mg (47 % RWS) magnez: 270 mg (72 % RWS)
RWS - referencyjna wartość spożycia
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte.