OPIS Budyń można przygotować także przy użyciu różnych typów MLEKA (np. owczego, koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Z ½ litra zimnego MLEKA odlać 350 ml. 2. Dodać 2 łyżki cukru (ok. 40 g) i pozostawić do zagotowania. 3. Do pozostałego MLEKA (150 ml) wsypać zawartość torebki i dobrze wymieszać. 4. Do gotującego się MLEKA wlać rozrobiony z mlekiem budyń, ciągle mieszając jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Gotowy budyń jest przeznaczony do szybkiego spożycia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu sypkiego Wartość energetyczna: 338 kJ/80 kcal Tłuszcz: 1,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g Węglowodany: 14 g w tym cukry: 8,0 g Białko: 3,0 g Sól: 0,09 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.