OPIS Ekologiczny ryż parboiled został poddany wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu po ugotowaniu nie skleja się, ani nie pęcznieje. Działanie termiczne parą wodną pozwala zachować substancje odżywcze, znacznie skraca czas gotowania, sprawiając, że ryż pozostaje sypki i puszysty. Stanowi doskonały składnik dań głównych, a także idealnie komponuje się jako dodatek do sałatek, zup oraz potraw kuchni wschodniej.
SPOSÓB PRZYGOTWANIA uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 10-15 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna 1524 kJ/359 kcal Tłuszcz 1,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g Węglowodany 79 g w tym cukry 0,3 g Błonnik 1,8 g Białko 7,5 g Sól 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.