OPIS Ekologiczna kasza krakowska gryczana łamana otrzymana jest z obłuszczonego i pokrojonego ziarna gryki niepalonej. Ma łagodny i delikatny smak. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, kotletów, past do chleba, a także jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami, czy gulaszem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na dwie porcje wody) na małym ogniu ok. 5 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal Tłuszcz - 2,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g Węglowodany - 75 g w tym cukry - 2,6 g Błonnik - 10 g Białko - 12 g Sól - 0,03 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.