OPIS Ekologiczna kasza kukurydziana otrzymywana z ziaren kukurydzy. Przygotowuje się z niej słynną włoską polentę lub rumuńską mamałygę, która smakuje zarówno na słodko, np. na śniadanie z suszonymi owocami, jak i na słono do dań głównych. Kaszka służy również jako zagęszczacz do zup i sosów, a po zmieleniu na mąkę przygotowuje się z niej również placki, puddingi, ciasta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszki na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 15-20 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna 1334 kJ/319 kcal Tłuszcz2,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g Węglowodany75 g w tym cukry2,5 g Błonnik4 g Białko 6,5 g Sól0,36 g