OPIS Erytrytol to rodzaj węglowodanów zwanych alkoholem cukrowym lub poliolami, które są rozpuszczalnymi w wodzie związkami, występują naturalnie w wielu owocach i warzywach. Jest również produkowany komercyjnie przez fermentację z prostego cukru pochodzącego z kukurydzy, zwanego dekstrozą. Jest stosowany jako słodzik o zerowej kaloryczności, pomagający zastępować kalorie z węglowodanów i cukrów w pakowanych produktach spożywczych i napojach. Oprócz zapewniania słodyczy erytrytol pomaga również w zatrzymywaniu wilgoci przez żywność. Erytrol jest mniej słodki niż tradycyjny cukier osiągając około 75 % jego słodyczy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna 0,84 kJ / 0,2 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy nasycone: 0 g Węglowodany: 99 g w tym cukry: 0 g alkohole wielowodorotlenowe: 99 g Białko: 0 g Sól: 0 g
UWAGA Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać SOJĘ, ORZECHY, oraz gluten.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.