OPIS Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, po 4 miesiącu. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Możliwe sposoby przygotowania posiłku dla dzieci po 4. miesiącu życia
Kaszka z mlekiem i wodą: - 100 ml wody i 100 ml MLEKA pełnego umieścić w rondlu i zagotować. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury ok. 50°C. - Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 22 g kaszki (ok. 5-6 łyżek). - Pozostawić do ostygnięcia do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe.
Posiłek z mlekiem modyfikowanym: - Przygotować 170 ml MLEKA (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Pozostawić do ostygnięcia do temperatury ok. 50°C. - Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 17 g kaszki (ok. 4-5 łyżek). - Pozostawić do ostygnięcia do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe.
Kaszka bezmleczna: - 180 ml wody zagotować i ostudzić do temperatury ok. 50°C. - Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 22 g kaszki (ok. 5-6 łyżek). - Pozostawić do ostygnięcia do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe.
Bezmleczna kaszka zbożowa z owocami lub warzywami: - 70 ml wody zagotować i ostudzić do temperatury ok. 50°C. - Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 15 g kaszki (ok. 3-4 łyżki) i 75 g zblendowanych owoców lub zblendowanych warzyw, dodać 1 łyżeczkę oleju. - Pozostawić do ostygnięcia do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g Wartość energetyczna: 1655 kJ/393 kcal Tłuszcz: 6,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g Węglowodany: 67,5 g w tym cukry: 1,0 g w tym skrobia: 61,8 g Błonnik: 7,7 g Białko: 12,3 g Sól: 0,01 g Sód: 0,004 g Tiamina: 1,374 mg
INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać PSZENICĘ.
UWAGA Zawsze sprawdzaj temperaturę pokarmu przed karmieniem (ok. 37°C). W trosce o zdrowie Twojego dziecka ważne jest, aby postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi przygotowania. Zawsze przygotuj świeże jedzenie. Nie używaj resztek jedzenia i nie podgrzewaj posiłku w kuchence mikrofalowej (ryzyko przegrzania). Zapewnij zrównoważoną dietę, zdrowy styl życia i dokładną opiekę dentystyczną od pierwszego ząbka dziecka. Aby ułatwić wchłanianie żelaza zalecamy dodać 2 łyżki soku owocowego bogatego w witaminę C do świeżego mleka. Aby wzbogacić w cenne kwasy tłuszczowe, polecamy dodać do kaszki bezmlecznej 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu, z dala od ciepła. Po otwarciu zużyć w ciągu 3 tygodni.