SKŁADNIKI łuski babki jajowatej (Plantago ovata)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Ekologiczne łuski babki jajowatej są wartościowe z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika. W obecności wody uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie treści zalegających w jelitach. Łuski można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także dodatek do pieczywa lub zagęszczacz do zup i sosów. Łuski babki jajowatej polecamy szczególnie w połączeniu z nasionami babki płesznik w proporcji 20% łusek i 80% nasion, w postaci tzw. błonnika witalnego.
ZALECANE SPOŻYCIE Należy spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania łusek zalecane jest picie dużej ilości płynów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna 802 kJ / 192 kcal Tłuszcz - 0,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g Węglowodany - 1,7 g w tym cukry - 0,2 g Błonnik - 85 g Białko - 2,4 g Sól - 0,02 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.