OPIS Ksylitol jest naturalnym zamiennikiem dla tradycyjnego białego cukru. Produkowany jest z drzewa brzozy, nazywany zastępczo cukrem z brzozy. Wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, a także innych zimnych i gorących napojów czy shake’ów, można stosować do deserów, wypieków oraz gotowania. Charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami: - posiada ok. 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru - zmniejsza łaknienie na cukier - hamuje rozwój oraz likwiduje warunki sprzyjające namnażaniu pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym np. Candida albicans - dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=9) oraz trawieniu przy niskim udziale insuliny jest bezpieczny dla diabetyków, obniżając poziom glukozy we krwi
Zaleca się wprowadzać ksylitol do diety stopniowo, nie przekraczać dziennej dawki 40 g. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom poniżej 3 roku życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g Wartość energetyczna: 1000 kJ/240 kcal Tłuszcz: 0 g W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 99,8 g w tym cukry: 0,2 g alkohole wielowodorotlenowe: 98,5 g Białko: 0 g Sól: 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.