OPIS Olej shea BIO PLANÈTE to cząstka Afryki w europejskiej kuchni. To „złoto afrykańskich kobiet” jest nie tylko stosowane tradycyjnie w kosmetyce (do pielęgnacji skóry i włosów) i medycynie, ale jest także obecne w diecie. Olej shea łatwo się rozsmarowuje, ma neutralny smak i zapach oraz dużą odporność na wysokie temperatury i dlatego nadaje się do pieczenia i smażenia. Ze względu na te właściwości mieszkańcy regionów, w których jest wytwarzane, używają go tradycyjnie jako tłuszczu do smażenia i pieczenia. Szczególną zaletą oleju shea BIO PLANÈTE jest to, że nadaje ono wypiekom wspaniale chrupiącą, rumianą skórkę. Oprócz tego zastępuje zwykłe MASŁO pochodzenia zwierzęcego i może być stosowane jako wegańska pasta do smarowania chleba.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml Wartość energetyczna - 3367 kJ/819 kcal Tłuszcz - 91 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 43 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 42 g Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukrów, białka i soli.
UWAGA Olej shea w temperaturze do 28 stopni Celsjusza ma konsystencję stałą. W celu zmiany konsystencji na płynną umieścić produkt w kąpieli wodnej. W przypadku oleju shea BIO PLANÈTE substancje zapachowe i smakowe usuwa się za pomocą pary wodnej (dezodorowania). Ta forma fizycznej rafinacji oznacza rezygnację z agresywnych, szkodliwych dla środowiska substancji.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze pokojowej i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.