Kategorie

Wybierz producenta

eBiuletyn-Newsletter


paczkomaty 24/7

NASIONA CHIA

Nasiona chia były znane jeszcze przez Azteków. Były traktowane w przeszłości jako środek spożywczy chętnie spożywany podczas walk i polowań. Miały być źródłem energii dla organizmu.
Nasiona chia, inaczej szałwia hiszpańska to bogactwo aminokwasów, które są łatwo przyswajalne dla ludzkiego organizmu i błonnika. Nasiona chia zawierają ponad 8 raz więcej kwasów omega-3 niż podobna porcja łososia. Łyżka szałwi hiszpańskiej tyle wapnia, co szklanka mleka, tyle żelaza co 1/3 szklanki szpinaku i więcej witaminy C niż dwie pomarańcze. Dla wegan i wegetarian to doskonałe źródło, które pomoże uzupełnić braki mikroelementów w diecie.
Wśród unikalnych cech szałwi hiszpańskiej należy wymienić wyjątkową zdolność absorpcji wody, a to ułatwia proces trawienia. Chia ułatwia wzrost i regenerację komórek w trakcie ciąży i laktacji oraz pomaga regenerować mięśnie dla osób czynnie uprawiających sport.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w szałwii hiszpańskiej pomagają emulgować i absorbować witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę D, witaminę E oraz witaminę K. Nasiona chia są bogate nie tylko w nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również w kwas linolowy, który nie jest produkowany przez organizm człowieka. Egzogenny kwas linolowy ulega metabolizmowi do szeregu produktów, które są istone dla prawidłowego funkcjonowania przemiany materii. W wyniku Nasiona chia z naszej oferty są organiczne, wolne od pestycydów i nie modyfikowane genetycznie. Można je pożywać bezpośrednio jako przekąska lub mogą stanowić bazę do koktajli.